Izjave stručnjaka

Leif Agnar Ellevset

Mislite li da Vaše dijete vrijedi koliko tri ili četiri rezervoara goriva? Naravno da da. Naravno da vjerujete da svatko u automobilu mora biti osiguran na najbolji način.

Dječja sigurnost u automobilu košta malo ali znači jako puno. Ozljede uzrokovane prometnim nesrećama često su trajne, a mnoge od njih mogu se spriječiti pomoću sigurnosne opreme. Razmislite o tome prije nego što krenete nekamo automobilom - to je Vaš izbor i Vaša odgovornost!

Troškovi nisu opravdanje u pitanjima vezanim uz sigurnost djece u automobilu. Također ne postoji pomanjkanje sigurnih dječjih autosjedalica. Postoji širok raspon sigurnosne opreme. Informacije o proizvodu koji je u skladu s europskim zahtjevima i standardima pomoći će Vam da napravite pravi izbor.

Kada kupite dječju autosjedalicu označenu s velikim slovom E u krugu, kupili ste sigurnu, temeljito testiranu autosjedalicu. Europska oznaka odobrenja je vaša garancija za kvalitetu i sigurnost opreme koju ste odabrali. Mi u Trygg Trafikk ("siguran pomet") želimo Vama i Vašem djetetu svu sreću pri Vašem izboru i sretna putovanja automobilom.

Thomas Turbel

U Švedskoj, vlasti već 25 godina provode kampanje kojima poručuju da djeca u automobilima trebaju sjediti u posebnim autosjedalicama okrenutim suprotno od smjera vožnje. Razlog je taj što želimo izbjeći ozljede glave i vrata. Glava djeteta je vrlo teška u usporedbi s ostatkom tijela. Glava devetomjesečnog djeteta predstavlja 25% ukupne tjelesne težine djeteta, dok u odraslih glava teži 6%. Stoga je uU sudaru, djetetov vrat podvrgnut razmjerno većem naprezanju. U autosjedalici okrenutoj u smjeru suprotnom od smjera vožnje, sila sudara ravnomjerno se raspoređuje na djetetovu glavu i leđa. U Švedskoj je u upotrebi preko milijun autosjedalica okrenutih u smjeru suprotnom od smjera vožnje , a nisu poznati slučajevi u kojima je dijete u takvim autosjedalicama ozbiljno ozlijeđeno u frontalnom sudaru. Istraživanja nesreća u Švedskoj su pokazala da dječje autosjedalice okrenute u smjeru suprotnom od smjera vožnje smanjuju ozbiljne ozljede za 92%, dok ih autosjedalice okrenute u smjeru vožnje smanjuju za samo 60%. U posljednjih nekoliko godina, ostatak Europe je također postao svjestan toga. Znatan je broj slučajeva u kojima su djeca ostala potpuno paralizirana, kao rezultat ozljeda vrata pri korištenju dječjih autosjedalica okrenutih u smjeru vožnje. Predmet je mnogih rasprava da li treba mjeriti sile koje djeluju na vrat testnih lutaka prilikom testiranja dječjih autosjedalica za dobivanje odobrenja za korištenje. Kada to bude učinjeno, možemo očekivati da će autosjedalice okrenute u smjeru suprotnom od smjera vožnje biti odobrene za korištenje za djecu do tri godine.

 Inggard Lereim

Inggard Lereim, profesor, doktor medicine i predsjednik Nordijske prometno-medicinske udruge, prenosi nam neka od svojih iskustava i rezultata istraživanja.

U usporedbi s odraslom osobom, glava djeteta teži četvrtinu njegove ukupne tjelesne mase. Bebin  vrat nije dovoljno razvijen da drži glavu uspravno. Stoga beba treba dodatnu potporu i zaštitu u području glave i vrata. U sudaru, sigurnosni pojas koji ide preko trbuha može uzrokovati ozljede jetre, bubrega i slezene. Pojas mora ići preko djetetovih kukova ili biti kao Y-pojas s remenom između djetetovih nogu.

U bočnim sudarima rizik od ozljeda je razmjerno veći nego u frontalnim ili stražnjim sudarima. Ipak, tek su se nedavno počela provoditi intenzivna istraživanja bočnih sudara. Danas su dostupne dječje autosjedalice s učinkovitim bočnim pojačanjima, koje su testirane i šire od zahtjeva koji su potrebni za dobivanje odobrenja za korištenje prema ECE certifikatu. Napredno dizajnirane dječje autosjedalice, koje su u stanju izdržati takve sudare, često su dodatno ojačane metalom.

Može biti opasno kretati se u prometu. Svejedno, moramo to činiti iz praktičnih razloga. I tada je potrebno pružiti našoj djeci najbolju moguću zaštitu. Do dobi od četiri godine, trebalo bi uzeti zdravo za gotovo da se djeca prevoze u posebno dizajniranim autosjedalicama okrenutim suprotno od smjera vožnje. Razlozi su vrlo jednostavni: autosjedalice okrenute u smjeru vožnje povećavaju sigurnost za 50%, dok je u onima okrenutima suprotno od smjera vožnje sigurnost povećana na 90-95%! Kao roditelji, mi snosimo glavnu odgovornost za sigurnost naše djece. Moramo ih štititi što bolje možemo, u prometu također, i pobrinuti se za to da svatko u automobilu bude osiguran.

Copyright © 2011 HTS & Mikroedra   e-mail: info@besafe.hr